Reportage som publicerades på www.dagnyday.com 11/10 2017.

För några år sedan valde hon att lämna sin karriär som strategikonsult och istället satsa helhjärtat på det hon brann för – yogan. Idag driver hon en av Sveriges största yogabloggar på Metromode och lär ut yoga på några av världens vackraste platser.

Redan som tonåring smet Josefine iväg till biblioteket och lånade böcker om meditation. Hon kände ingen som höll på med det och valde att hålla det hemligt för att inte verka konstig eller deprimerad. Bakom stängda dörrar eller ensam i skogen ifrågasatte hon livet och världen i stort – hon ville förstå allt på ett djupare plan.

 

Det var först några år senare hon hittade själva yogan, som är en slags meditation i rörelse. Allt började med att hon satt och drack en kokosnöt på en strand i Thailand. Mitt i en klunk kom en man fram och frågade henne om hon ville göra Akro-yoga, vilket hon i efterhand fått reda på är en klassisk raggningsreplik. Men där och då blev hon nyfiken och tackade ja.

 

– Det var efter jag hade gått på den här mystiske mannens yogaklass, som jag verkligen fick upp ögonen för yoga. Till en början fattade jag ingenting – andas genom näsan och stå i konstiga hundar – men efter klassen såg jag det där skimret i de redan invigda yogisarnas ögon. Det där ville jag också ha.  

Trots att hon hittade kärleken till yoga och meditation ganska tidigt i livet så tog det ett tag innan hon lyckades och vågade göra det till sin livsstil.

– Jag kommer från en väldigt rationell familj där yoga och meditation setts som flum vilket nog bidrog till att jag först gick vilse en stund i prestationsångesten och stressens värld.

 

Josefine studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetade därefter som strategikonsult. Livet var okej men hon kände sig instängd och visste att hennes hjärta var på fel plats. Så fort hon fick rast sprang hon ut i skogen för att krama ett träd och till sina lärare och chefers stora förvåning försökte hon demonstrativt visa sin kärna genom att sitta barfota på golvet och jobba

– Tillslut fick hjärtat bestämma – jag bytte bana, drog till Indien och levde i en annan ytterlighet i några år.

De flesta i hennes omgivning förstod ingenting. De tyckte att hon slösade bort sin utbildning för att bli hippie i Indien.

 

– Delar av min familj sa till och med upp kontakten med mig under en tid efter att jag lämnade mitt jobb och flyttade utomlands. Nu har de flesta i min närhet vant sig vid mitt flängande över jorden och tjat om yoga och har en annan förståelse, säger hon.

Idag jobbar hon fullt ut med yoga. Hennes främsta fokus är att resa runt med sitt yoga-företag Yogakademin som hon driver tillsammans med killarna bakom Surfakademin.

 

– Vi driver yogi-retreats på ett slott i Bretagne i Frankrike under sommaren, i en villa i Biarritz under hösten och på Khola beach, en paradisstrand i Indien under vintern och våren. Det är ren magi och jag fullkomligt älskar att få undervisa yoga på dessa vackra platser.

 

Josefine lever som hon lär och när hon behöver hämta kraft gör hon det i naturen, i meditationen eller på yogamattan.

– När jag känner mig nere beror det oftast på att jag tappat kopplingen till mig själv. Jag har försvunnit upp i huvudet, i to-do listan, i stressen runt omkring mig. Ofta räcker det med att jag gör något för att komma tillbaka ner i kroppen och på så sätt automatiskt landa i stunden, där livet sällan känns så jobbigt. Yoga, meditation och naturen är magiska mediciner för mig i dessa ögonblick. 

 

Människans största rädsla tror hon är att möta sig själv, på riktigt. Att verkligen se alla sidor – bra som dåliga. Att känna allt som tryckts undan.

 – Det är det läskigaste jag vet men också en rädsla jag möter varje dag, erkänner hon.

En balanserad matfilosofi
 

Josefines är trött på alla dieter, detox-metoder och kontrollerande matbeteenden. Hon tycker att man bör tänka långsiktigt och verkligen njuta av det man äter utan att följa en massa regler.  

– Sattvic är ett tillstånd inom yogan som uppkommer när både kropp och sinne är i harmoni. Det tillståndet genomsyrar min filosofi kring mat. När vi är i harmoni lyssnar vi på kroppen och kommer då helt naturligt att ge den vad den behöver. Lite som djur – jag har aldrig sett varken anorektiska eller överviktiga djur i naturen.

Hon menar på att våra kroppar vet vad de behöver, men när vi skapar för mycket regler slutar de naturliga signalerna fungera. Delar av den mat som är populär idag innehåller mycket sötningsmedel och tillsatsämnen som kan blockera våra egna signaler.

– Jag försöker avstå från processad mat i största möjliga mån till förmån för rena smaker, gärna mogna och färska råvaror i säsong. Det innebär att maten blir balanserad och näringsrik. Vällagad men inte för stekt, smakrik men inte mättad med för mycket salt och socker. Mitt mantra är att bra mat smakar bra både under tiden vi äter den och efter.

Under hennes första meditationsretreat fick hon insikter om sin relation till mat och framförallt sitt ätande. Hon insåg att hon sällan satt ner och var närvarande vid varje tugga eller kände smaker. När hon åt mat med vänner var fokus mer på diskussioner än på själva matupplevelsen. Om hon åt ensam satt hon ofta med datorn, mobilen eller en tidning. Det gjorde att hon varken tuggade maten ordentligt eller kände några mättnadskänslor.

– Under meditations-retreaten fick jag uppleva hur det var att sitta i tystnad med min risportion och en skivad banan. Jag insåg att jag njöt mer av denna enkla måltid än vad jag någonsin hade gjort av någon mat på en lyxkrog. Jag kände smaken på riktigt, och hur maten bearbetades i kroppen. Hungern och mättnadskänslan framträdde tydligare. Som med allt annat kan även ätandet bli meditation. 

10-dagars meditation

 

Ett av Josefines finaste yoga-minnen var under hennes första Vipassana-meditationskurs i Indien – en slags mindfulnessmeditation som pågår i 10 dagar där man sitter still och mediterar 10 timmar om dagen. Under dessa dagar fick man inte träna, yoga och knappt promenera utan bara sitta och meditera hela dagarna.

 – Känslan av att få rulla ut min matta efter detta första retreat var otroligt. Jag grät av lycka och njutning över att få röra min kropp på mattan igen. Jag var på mattan i timmar, rörde mig sakta, med den vackra närvaron jag fått av all meditation på retreatet. Kommer aldrig glömma denna magiska stund.

Framtidsplaner


Nyligen kom hon hem från Biarritz där hon hållit i flera retreats med Yogiakademin, och resandet fortsätter.

 

– Om bara några veckor drar jag med Yogiakademin till fantastiska Khola Beach i Indien. Dit jag kommer jag sedan pendla lite fram och tillbaka till under hela vintern.

 

Avslutningsvis, Josefins favoritcitat.

 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now